vyplýva z prieskumu Agentúry SCIO na reprezentatívnej vzorke tisíc respondentov, ktorý bol realizovaný v dňoch 7. – 11. októbra 2024.

Pri otázke “Aký je váš názor na tvrdenia vládneho splnomocnenca na preverenie riadenia pandémie ochorenia COVID-19 Petra Kotlára, v ktorých o. i. konštatuje, že koronavírus bol umelo vytvorený a úmyselne rozšírený, resp. že vakcinácia môže zmeniť ľudskú DNA?” mali respondenti na výber​ štyri odpovede. S názorom, že tieto tvrdenia nemajú oporu v žiadnych vedeckých faktoch a poznatkoch, preto sú mimoriadne nebezpečné a​ odsúdeniahodné, sa stotožnilo 39 % respondentov. Krajne opačný názor, že​ splnomocnenec Kotlár odhalil a dokázal pravdu, ktorá konečne poopraví pokrivené vnímanie sveta, čím vlastne bola tzv. pandémia, ale zastáva až​ 23,3 % respondentov. 23,9 % respondentov uviedlo, že o tejto veci nemá​ dostatok poznatkov, ale zároveň veria, že pravda by mohla byť niekde​ uprostred a 13,8 % nemá na túto tému názor.

V ďalšej otázke mali respondenti odpovedať, kto je podľa nich zodpovedný za atentát na Roberta Fica? 32,8 % označilo odpoveď, že Robert Fico si za​ atentát môže vo veľkej miere sám, kvôli svojej nenávistnej rétorike a politike. Naopak 32% si myslí, že zodpovednými sú médiá, opozícia a mimovládky, ktoré štvú proti súčasnej vláde. Len 22,1 % vidí za atentátom výhradne​ atentátnika a 13,1 % sa domnieva, že atentát na Roberta Fica bol​ zinscenovaný a neveria, že sa reálne udial.

Z oboch prieskumných otázok a diametrálne odlišných odpovedí na ne je​ podľa zakladateľa Agentúry SCIO a jej hlavného analytika Martina Klusa​ úplne zrejmé, ako nezmieriteľné rozdelená je väčšia časť slovenskej​ spoločnosti. “Odpovede takmer presne kopírujú výroky predstaviteľov tých​ politických strán, ktoré respondenti neskôr uvádzali aj ako svoje volebné preferencie”, uviedol Klus.