Vyplýva z prieskumu, ktorý sme v agentúre SCIO zrealizovali v dňoch 24. mája – 2. júna 2024 telefonicky na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov.

Podľa našich dát majú v tejto chvíli majú zhodne po 5 mandátov s možnou odchýlkou na 4 až 6 mandátov v obidvoch prípadoch. Za nimi s odstupom nasledujú Hlas-SD s 2 mandátmi a po jednom mandáte by získali ešte hnutie Republika, KDH a tesne nad hranicou zvoliteľnosti je pri rozhodnutých voličoch aj SaS. Naopak, tesne pod hranicou zvoliteľnosti je strana Demokrati, ktorá ale významne poskočila oproti poslednému prieskumu a posilnila sa aj strana Magyar Szövetség – Maďarská aliancia.

Spoluzakladateľ a hlavný analytik agentúry SCIO Martin Klus pre médiá uviedol, že odhadnúť presné percentá pre strany je v tejto chvíli veľmi komplikované, keďže rozhodujúca bude účasť a tiež to, ako sa nakoniec rozhodnú tí, ktorí avizujú, že sa volieb určite zúčastnia, avšak ešte sa nerozhodli, ktorej politickej strane dajú hlas. Osobitne pri strane SMER-SSD porovnaním s voľbami do NRSR očakávame, že rozdiel bude vzhľadom na tzv. skrytého voliča až do 5 %, preto nie je nereálne, že aktuálny náskok PS nielen vyrovnajú, ale voľby môžu reálne aj vyhrať. Kľúčovú rolu môže zohrať aj to, či sa ešte na poslednú chvíľu zapojí do kamane premiér Robert Fico.

Dôležitá je tiež otázka, ktoré strany 5 % hranicu neprekročia, prípadne či dôjde k prekvapeniu a mandáty sa budú deliť medzi viac ako 6 politických strán. To nie je nereálne, ak sa napr. Demokratom, či Magyar Szövetség – Maďarskej aliancii, podarí posledný týždeň mobilizovať svojich podporovateľov. Pri odhadovanej účasti okolo 30 % voličov totiž môže aj pomerne malé množstvo voličov navyše zmeniť konečný výsledkov volieb.

Zaujímavosťou týchto volieb je, že najväčší odliv voličov hrozí v týchto voľbáh Slovenskej národnej strane. Až 40 % jej voličov z jesenných volieb do NRSR deklarovalo, že sa chystá voliť SMER-SSD, 20 % Hnutie Republika a len 20 % plánuje opäť voliť SNS. To je jeden z dôvodov, prečo táto strana v prieskume výrazne zaostáva pod zvoliteľnou hranicou 5 %. Podobne vážna situácia je aj v hnutí Slovnesko (pôvodné OĽaNO), v ktorom síce 42 % voličov plánuje aj v eurovoľbách dať hlas tomuto hnutiu, avšak viac ako polovica voličov plánuje tentoraz voliť Progresívne Slovensko, Slobodu a Solidaritu, resp. Demokratov, čo hnutie Slovensko nateraz tiež zráža pod hranicu zvoliteľnosti.

Opačnej situácii čelí hnutie Republika, ktoré okrem svojich vlastných voličov z volieb do NRSR, ktorých má najvernejších zo všetkých politických strán, zbiera vo veľkom aj voličov SMERu-SSD, Hlasu-SD a SNS. To jeho preferencie oproti výsledku vo voľbách do NRSR takmer zdvojnásobuje. Pokiaľ ide o vernosť voličov, spokojní môžu byť aj v Progresívnom Slovensku. To si vyberá nielen 91 % povôvodných voličov, ale získava aj nových, o. i. tých, ktorí sa na voľbách do NRSR nezúčastnili a teda aj prvovoličov.

Viac sa o sobotných eurovoľbách a našom prieskume dozviete napr. v tomto rozhovore: