AGENTÚRA SCIO, KTORÁ MALA NAJPRESNEJŠÍ ODHAD VÝSLEDKU PREZIDENTSKÝCH VOLIEB, SPUSTILA PRIESKUM KU DRUHÉMU KOLU

Ivan Korčok 42 a Peter Pellegrini 37 percent. Takýto presný výsledok preferencií pri oboch top favoritoch sa podaril len agentúre SCIO https://hnonline.sk/prezidentske-volby-2024/96137045-predvolebny-prieskum-v-prvom-kole-by-vyhral-korcok-celkovym-vitazom-by-sa-vsak-nestal. V prieskume, ktorý realizovala v spolupráci so spoločnosťou MafraResearch exkluzívne pre Hospodárske noviny malo SCIO, ktorej spoluzakladateľ a hlavný analytik je bývalý politik a známy politológ Martin Klus, odchýlku menej ako 0,5 % v porovnaní s oficiálnymi výsledkami volieb.

Ako uviedol Klus “dáta sme zbierali na reprezentatívnej vzorke v období od 12. do 18. marca metódou telefonického dopytovania CATI a z prieskumu bolo zrejmé, že náskok Petra Pellegriniho, ktorý mal dlhé mesiace pred Ivanom Korčokom sa nielen zmenšil, ale sa dokonca preklopil do viac ako 5 % vedenia Ivana Korčoka, čo sa presne odzrkadlilo vo výsledkoch volieb”.

Spoločnosti SCIO namerala výsledky u všetkých kandidátov na prezidenta SR spolu s odchýlkou len 3,96 %, čo sa radí k jedenému z najpresejších prieskumov v modernej histórii Slovenska vôbec. Len pre ilustráciu druhý najbližší odhad mal odchýlku 10,52 % a niektoré agentúry mali odchýlku aj viac ako 23 %.

Spoločnosť SCIO tiež v rámci daného prieskumu namerala, že líder polticikej scény sa zmenil a stranu SMER-SSD nahradilo Progresívne Slovensko https://hnonline.sk/slovensko/96137523-prieskum-progresivne-slovensko-by-predbehlo-smer-hlas-sa-dotahuje-na-veducu-dvojicu.

Agentúra SCIO je člen medzinárodnej asociácie združujúcej o. i. výskumné agentúry dodržiavajúce medzinárodné štandardy ESOMAR a na dobrovoľnej báze dodržiava aj štandardy Slovenskej asociácie výskumných agentúr (SAVA), kde má v budúcnosti v pláne požiadať o členstvo. Pri šírení tejto tlačovej správy prosím uveďte zdroj: Predvolebný prieskum Agentúry SCIO.